nieuws.

nieuws.

Enkele opvallende wetswijzigingen en nieuwe regels in 2023

Enkele opvallende wetswijzigingen en nieuwe regels in 2023

De zelfstandigenaftrek

Een belangrijk fiscaal voordeel voor zzp’ers wordt vanaf 2023 versneld afgebouwd. De overheid wil op deze manier werken in loondienst aantrekkelijker maken. In 2023 kun je nog maximaal € 5.030 aftrekken, mits je aan het urencriterium voldoet. In 2027 is dat bedrag maximaal € 900. 

Afschaffing middelingsregeling

De middelingsregeling verdwijnt per 1 januari 2023. Deze regeling bestond voor mensen met een sterk wisselend inkomen en bood de mogelijkheid om inkomen over 3 boekjaren te middelen. 

Afschaffing fiscale oudedagsreserve (FOR)

In 2023 kun je geen oudedagsreserve meer opbouwen met de FOR (fiscale oudedagsreserve). Dit is door de overheid besloten om te voorkomen dat ondernemers deze reserve puur gebruiken als belastinguitstel en dus niet waar het eigenlijk voor is bedoeld: een oudedagsvoorziening. 

Geld inleggen voor je pensioen? Houd dan rekening met de jaarruimte. Die bepaalt tot welk bedrag van je inkomen je fiscaal voordelig kunt inleggen voor je pensioen. De jaarruimte gaat vanaf 2023 flink omhoog van 13,3 naar 30 procent. En dat biedt perspectief nu de FOR verdwijnt. 

Verplichte AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering)

Dit is nog niet aan de orde in 2023 (en staat los van het Belastingplan), maar waarschijnlijk is het wél verplicht vanaf 2024: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. De overheid wil met deze nieuwe wet de kosten en risico’s voor de samenleving verkleinen. 

Kortlopende AOV is ook een optie

Maak je je zorgen over hoge afsluitkosten en maandelijkse premiekosten voor een AOV? Het kan tegenwoordig ook een stuk voordeliger door zelf online een AOV af te sluiten. Daarnaast kun je ook kiezen voor een kortlopende AOV. Zo ben je verzekerd voor een periode van maximaal 5 jaar, waardoor je maandelijks fors minder premie betaalt. 

tak someren.

Postelstraat 22
5711 EN Someren
T. 0493 - 473717
E. info@taksomeren.nl

socials.